2012. március 6., kedd

A barátságról...


Ha arról kérdeznélek, hogy mit jelent számodra a barátság, mit válaszolnál?
Nemrég olvastam egy ifjúsági csoport véleményéről: a barátság három alappillére az agapé szeretet (Istentől kapott szeretet), őszinteség, odaszánt idő. Biztosan van még, én most ezekről gondolkodtam el.
Milyen szeretetről van szó? Önzetlen szeretetről. Örülni a másiknak akkor is, ha neki éppen jól megy dolga, nekem meg kevésbé. Szeretni akkor is, amikor megbánt. Végighallgatni akkor is, amikor talán éppen téged vádol, és tudod, nincs igaza. Csendesen válaszolni. Elfelejteni a sérelmet. Támogatni abban, ami az erőssége, szelíden javasolni, hogy miben változhat. Kiállni mellette. Felvállalni őt mások előtt, még ha mások elítélik őt, akkor is.
Őszinteség. Enélkül csak érdekkapcsolatot tudok elképzelni. Ha nincs abszolút igazság, akkor minden vi-szonylagos, és sosem tudhatod biztosan, mire számíts. Ha barátoddal együtt megegyeztek az igazság felől, és eldöntitek, hogy mindig őszinték lesztek egymáshoz, akkor az egy erős kapcsolat lesz. Támadhatja ezt a barátságot pletyka, rosszindulat, félreértés… Nem fog neki ártani. Az őszinteség nem csak azt jelenti, hogy amikor beszélek, akkor az igazat mondom. Az őszinteségben az is benne van, hogy nem hallgatom el azokat a dolgokat sem, amelyek személyemet érintően talán kellemetlenek. A hibáimat. Az önzésemet, amellyel küszködöm…
Az őszinteség, az igazsághoz való ragaszkodás nem egyszer fájdalmas. És ezt a fájdalmat meg kell tanulni viselni. A barátságot ez a fajta fájdalom nem gyengítheti.
Odaszánt idő. Az idő elég mindarra, amire odaszánom. „Nincs időm!” – milyen sokszor halljuk! Pedig Isten nem vár el többet, mint amennyit a nekünk adott időben megtehetünk. Döntéseinkben józanoknak kell lennünk. Felmérni, hogy mit áldozunk fel az igazán fontos dolgok érdekében. Mert áldozni minden esetben kell. Ha tudsz róla, ha nem, áldozatot hozol. Ha nem tudsz róla, akkor te vagy az áldozat. Az időd, az energiád fogy, de minek az oltárán?
A barátságra áldozni kell. Időt, energiát. Olyan kevés az igazi, tartós barátság! Döntsd el, hogy valakinek a környezetedből jó barátja leszel!
Jézus Krisztus igazi barátságra hív téged. Olyan kapcsolatra, amely időt igényel az életedből. A bibliaolvasás, imádság, gyülekezeti közösség nem egyperces projekt. Nemrég olvastam újra: „A földön ma azok a nagy emberek, akik imádkoznak. Nem azok, akik beszélnek az imáról, nem is azok, akik magyarázzák az imát, hanem azok, akik időt szakítanak arra, hogy imádkozzanak. Tulajdonképpen nekik sincs idejük. Valami mástól kell azt elvenniük. Ez a másvalami fontos, nagyon fontos és sürgős, de mégis kevésbé fontos és kevésbé sürgős, mint az ima.” (S.D. Gordon)
„Lehetetlen, hogy rendben legyen a kapcsolata Istennel annak a hívőnek – bármennyire tapasztalt is – , aki nem veszi a fáradságot, hogy ideje legyen Isten számára… Bőven töltsünk időt Istennel: inkább vesszen minden egyéb, csak őt el ne hanyagoljuk.” (Oswald Chambers)
Kívánom, hogy az Úr Jézussal való barátság hozzon össze még sok jó barátságot a te életedben is!
S.J.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése